Boligselskab må droppe alment byggeri af 163 familie- og seniorboliger i Skævinge

De 163 familie- og seniorboliger skulle med nytænkning have skabt nye rammer for både generationsfællesskaber og naboskaber. (Modelfoto: Sweco architects)
dato

Stigende bygge- og materialepriser og den generelle udvikling i byggesektoren sætter en stopper for alment drømmeprojekt for Boligselskabet Nordsjælland. Brandærgerligt for både nuværende og kommende borgere i Hillerød Kommune, siger formand Lena Andersen.

De 163 familie- og seniorboliger skulle med nytænkning i både arkitektur og funktion have skabt nye rammer for både generationsfællesskaber og naboskaber.

Byrådet i Hillerød Kommune har i processen også taget godt imod projektet og vedtog i slutningen af 2022 lokalplanen for det. Men på målstregen blev byggeriet ramt af voldsomt stigende bygge- og materialepriser, stigende renter og tilslutningsafgifter. Derfor stod det i sommeren 2023 klart, at byggeriet ikke kan realiseres inden for de almene byggeprojekters maksimumbeløb. Det er den pris, det maksimalt må koste at bygge alment pr. m2, således at beboernes husleje fortsat kan være på et rimeligt niveau.   

”Vi er simpelthen så ærgerlige over, at byggeriet ikke kan gennemføres inden for de nuværende rammer. Vi er blevet overhalet af verdenssituationen og de deraf stigende priser,” siger Lena Andersen, formand for Boligselskabet Nordsjælland.

Alle muligheder afsøgt
Lena Andersen fortæller videre, at boligselskabet i samarbejde med administrationsselskabet Boligkontoret Danmark har brugt sidste halvdel af 2023 på at afdække alle muligheder for at arbejde videre med projektet. Alle dele af byggeprojektet er blevet optimeret til det yderste inden for det i lokalplanen tilladte.

Efter en længere optimeringsproces stod det klart, at der var behov for en væsentlig reduktion i grundprisen. Dette har Hillerød Kommune ikke været villig til at imødekomme, og i december 2023 vedtog byrådet derfor, at grundsalget til Boligselskabet Nordsjælland blev annulleret. Det både undrer og ærgrer formanden.

”Vi mener, at den foreslåede reduktion var rimelig, taget i betragtning af hvad andre aktører har givet for grunde i samme område,” siger Lena Andersen.

Fortsat behov for almene boliger
Med en venteliste på 170 personer til de forventede nye boliger i Skævinge og over 600 på interesselisten er der opbakning til det konkrete projekt, påpeger Lena Andersen.

”Og generelt er der stærkt behov for nye almene lejeboliger i kommunen og en stor interesse for bofællesskaber. Hillerød er på listen over de 15 kommuner i Danmark med den største befolkningstilvækst, og blandt andet med opførelsen af det nye supersygehus og den dertil kommende arbejdskraft står det klart, at der i de kommende år er behov for boliger, der er til at betale for alle indkomstgrupper. Derfor er vi i Boligselskabet Nordsjælland i samarbejde med Boligkontoret Danmark også fortsat meget afsøgende i alle muligheder for at bygge nye almene boliger i Hillerød og omegn,” siger Lena Andersen.

Kilde: Boligselskabet Nordsjælland
Denne artikel er udarbejdet af 3. part. Indholdet er hverken sponsoreret eller betalt. De holdninger, der måtte fremgå, repræsenterer ikke redaktionen.